I. "VISUL" MEU: CUVÂNTUL SCRIS
22.11.2004. "Şcoala pe bune - o declaraţie de iubire, cu altfel de cuvinte"
http://www.zf.ro/profesii/scoala-pe-bune-o-declaratie-de-iubire-cu-altfel-de-cuvinte-2899001/
"Corectaţi-mă dacă greşesc, dar nu cred că există cineva care să nu-şi îndemne copiii spre ştiinţa de carte. Au făcut-o părinţii noştri cu noi şi au făcut-o toate seminţiile de pe Pământ cu copiii lor, de la începuturile timpurilor. Cartea e bună: ne deschide ochii, mintile şi sufletele; ne ajută să ne cunoaştem pe noi şi lumea în care trăim; ne foloseşte să ne câştigăm pâinea de toate zilele, chiar dacă mai multă învăţătură nu înseamnă neapărat mai mulţi bani; ne apropie de semenii noştri, facându-ne să le desluşim graiurile în care se înţeleg şi obiceiurile pe care le ţin dragi din moşi-strămoşi. Ne mai învaţă credinţa în Cel de Sus. Şi să ne iubim aproapele. Şi să nu ucidem. Şi să nu furăm. Greşesc? [...]"
29.11.2004. "România pe bune"
http://www.zf.ro/profesii/romania-pe-bune-2898602/
"Abia ulterior am realizat că atunci când am gândit şi am scris 'şcoala pe bune' vedeam în ea, de fapt, România pe bune, deşi viziunea este conţinută în chiar primul punct al planului de acţiune propus de la bun început: Educaţia - cel mai important proiect public al Romaniei in urmatorii 8 ani. Totul este să vezi, nu-i aşa?!...
Logica extrapolării este imediată: schimbarea profundă a comportamentului unei societăţi se poate produce numai dacă este amorsată şi susţinută durabil de agenţi ai schimbării cu statut de 'masă critică' - o masă critică de milioane (la propriu!), cu înalt grad de 'competitivitate mentală'; competitivitate mentală se poate crea doar amorsând imediat şi susţinând durabil un proces profund de schimbare (de milioane!) a 'infrastructurii mentale' a societăţii, în ansamblul său; subsistemul public principal pentru schimbarea infrastructurii mentale a societăţii este educaţia, în sensul cel mai larg cu putinţă. Aşadar, cum România are nevoie ca de aer - acum! - de schimbarea infrastructurii sale mentale, Educaţia devine proiectul public numarul 1 al ţării în următorii opt ani! Simplu, armonios, pragmatic!"
II. O LECŢIE DE ISTORIE ŞI DE LEADERSHIP TRANSFORMAŢIONAL: MARTIN LUTHER KING & BARACK OBAMA
...acesta este discursul noului preşedinte al S.U.A., rostit ieri, 20 ianuarie, la inaugurare:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/obama_inauguration/7840646.stm
...acesta este "visul" visat de dr. King, cu peste 40 de ani în urmă, despre preşedinţia americană:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/world_news_america/7838851.stm
...şi acesta este "visul deplin", rostit pe 28 august 1963:
http://www.americanrhetoric.com/speeches/mlkihaveadream.htm
III. MORALA
Iată, a fost posibil ca istoria americană să împlinească imensul vis transformaţional al dr. King, şi i-a luat istoriei 40 de ani pentru această lucrare. Am încredere că istoriei noastre îi va lua ceva mai puţin - poate, 10 ani - pentru a împlini "visul" României pe bune: Şcoala pe bune - adică, un sistem educaţional în rezonanţă cu valorile la care România a aderat în 2007, ca stat membru al Uniunii Europene, ce pune punct definitiv modelului şcolii de tip comunist-industrial dezvoltate începând cu anii '45-'50, încă toxic-operaţional în fibra sa cea mai profundă. Şcoala pe bune înseamnă o Şcoală autentică, centrată pe valori, competenţă şi responsabilitate. Valorile pe care le văd cultivate în Şcoala pe bune sunt: încrederea; onestitatea; performanţa; inteligenţa socială; curajul acţiunii civice; creativitatea; implicarea personală; transferabilitatea competenţelor; forţa echipei.
marți, 20 ianuarie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
as vrea sa vad tot planul alternativ de guvernare... si as vrea sa vad un om ca Obama si in Romania, in calitate de politician. promit ca atunci m-as duce la vot.
RăspundețiȘtergerespor!