miercuri, 12 august 2009
Codul Educaţiei: 12 august -- oglinda presei (selecţie personală)
Melania Vergu -- "Gândul":
http://www.gandul.info/opinii/codul-educatiei-catalogul-luptei-politice.html?4237;4715777
Concluzie: "Doamna ministru vrea doar să-i închidă gura lui Băsescu şi, mai ales, nu suportă ca pe mandatul dânsei, Guvernul să adopte un alt pachet legislativ, chit că acela ar fi trebuit să stea la baza noii construcţii a Educaţiei în România, pentru simplul motiv că este coerent şi are viziune. Vom avea astfel doar nişte modificări. Vom mai cârpi câte ceva, mai sulemenim puţin obrazul, doar osatura rămâne aceeaşi: anchilozată."
E. Chiscop, C. Craiu -- "Ziarul de Iaşi" (excelentă analiză -- felicitări!...)
http://www.ziaruldeiasi.ro/invatamant/codul-educatiei-varianta-finala~ni5mgi
Concluzie: "Noul Cod al Educatiei, care se afla de mai bine de doua saptamini pe masa de lucru a Ministerului Educatiei si a sindicatelor, se afla intr-o forma finala. Acesta ar trebui sa fie inaintat Guvernului pe 14 august. Documentul este o compilatie intre vechile legi, propunerile lui Mircea Miclea, ale Ecaterinei Andronescu si ale liderilor de sindicat din invatamintul preuniversitar si universitar. Rezultatul: un grup de legi care schimba mai mult conceptele decit rinduielile. Un grup de legi cu reglementari care inca stirnesc multe confuzii in rindul dascalilor. Codul Educatiei va fi supus dezbaterii publice, iar apoi Guvernul ar trebui sa isi asume raspunderea pentru adoptarea sa. Teoretic, codul reglementeaza reforma in educatie. Practic, mult trimbitata reforma se reduce la cresterea competentelor administratiei locale in invatamintul preuniversitar, in detrimentul Inspectoratelor Scolare, si la alte citeva schimbari la nivelul examenelor nationale."
Elena Vijulie -- "România liberă"
http://www.romanialibera.ro/a162282/pdl-si-psd-sacrifica-educatia.html
Concluzii: "[...], dupa cum a explicat pentru Romania libera Mircea Miclea, seful comisiei prezidentiale (inca nedesfiintata), Guvernul si Ministerul Educatiei n-au facut nimic in aceasta directie vreme de mai mult de trei luni, dupa care PSD si PDL au azvarlit totul in batalia politica, schimonosind reforma. 'In primul rand, PSD, care s-a apucat sa faca alte legi, apoi PDL, care a trantit povestea cu asumarea raspunderii.' Care este insa originea voluminosului "Cod al Educatiei" despre care ministrul PSD a anuntat ieri ca intra in dezbatere publica? Dupa demisia lui Mircea Miclea de la minister, in 2005 (pentru ca Educatia nu obtinuse 5% din PIB), atat ministrul Hardau (PDL), cat si ministrul Adomnitiei (PNL) s-au preocupat sa intocmeasca proiecte de reforma, ultimul promovand si ample dezbateri publice.
Pe aceasta mostenire se bazeaza Codul Andronescu, legi la pachet care, in opinia expertului in educatie Ciprian Ciucu de la organizatia Educatia 2000, oglindesc in mare masura viziunea functionarilor din minister asupra reformei, spre deosebire de legile Miclea, intocmite de oameni cu o viziune europeana comparativa. 'Codul Educatiei' – care include regulile pentru invatamantul preuniversitar, invatamantul superior, managementul invatamantului, finantarea invatamantului de stat, separat, invatamantul militar, de ordine si securitate publica etc. – a fost negociat cu sindicatele si alte organizatii intr-un ritm infernal in ultimele zile, discutiile de marti finalizandu-se miercuri, la ora 2 dimineata, pentru ca ministrul PSD sa poata tine promisiunea partidului ca premierul va avea un text de reforma a educatiei pe masa la sedinta de guvern.
Ministrul Andronescu justifica reluarea demersului facut de predecesorii sai prin faptul ca legile Miclea 'sunt doar enunturi' si ca 'nu poti sa gestionezi un sistem numai enuntand anumite aspecte'. Liderul PSD, Mircea Geoana, a dat insa adevarata explicatie a problemei: PSD se opune categoric asumarii raspunderii asupra legilor Miclea. Unii lideri PSD considera ca precipitarea PDL in materie de educatie ar fi un contraatac fata de sprijinul dat de PSD infiintarii comisiei Udrea. Astfel, educatia a devenit subiect de negociere si atac politic. Ce ar putea urma? Mircea Miclea declara ca ministrul Andronescu a preluat foarte putin din munca de trei ani a comisiei si ca prin politizarea problemei 's-a ratat o sansa'. El spune ca 'PSD si PDL trebuie sa ajunga la un compromis. De la ideea de concordie nationala s-a ajuns la discordie nationala. E aberant! Chiar daca PDL reuseste sa treaca legile Presedintiei cateva luni mai devreme, daca nu negociaza, peste un an-doi vine un alt partid si le schimba din nou, adica exact ceea ce noi nu vroiam sa se intample'. Mircea Miclea spune ca impreuna cu alti membri ai comisiei vor elabora in zilele urmatoare o analiza avertisment: 'Oamenii nu mai sunt interesati de ce are nevoie educatia, ci numai de puterea politica'. "
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu