luni, 19 octombrie 2009

19 octombrie. "Colegiile centenare s-au întâlnit la Braşov"

Colegiile centenare s-au întîlnit la Braşov
• Printre scopurile reuniunii de la Braşov se numără intenţia de a propune ministerului şi legiuitorilor descentralizarea reală, depolitizarea învăţămîntului, examene proprii


Reprezentanţii celor mai „bătrîne“ colegii din ţară s-au întîlnit în week-end la Braşov pentru a sărbători zilele Alianţei Colegiilor Centenare din România. „Alianţa Colegiilor Centenare s-a înfiinţat îm 2007, iar astăzi (sîmbătă - n.r.) serbăm zilele alianţei. Aceasta este cea de-a patra înîlnire în plen. Din alianţă fac parte 27 de licee fondatoare şi sînt în total 40 de licee centenare şi încă şapte care doresc să adere. În România sînt mult mai multe licee centenare, dar din alianţă fac parte doar acelea care, de-a lungul timpului, şi-au păstrat şi valoarea, au olimpici internaţionali şi s-au remarcat prin rezultate foarte bune“, a explicat prof. Ovidiu Polexa, directorul Colegiului Naţional „Dr. Ioan Meşotă.
Liceele centenare vor reformă reală
Unul dintre scopurile întîlnirii de la Braşov a fost acela de a discuta despre reforma în sistemul educaţional. „Liceele centenare nu sînt numai vechi, ci sînt şi licee de prestigiu. Intenţia este de a ieşi din rutina legii învăţămîntului, de a propune ministerului şi legiuitorilor o altă abordare şi anume descentralizarea reală, depolitizarea învăţămîntului, examene proprii, promovarea directorilor în urma punctului de vedere emis de colegi, deci concurs în interiorul şcolii şi alte forme de evaluare care să discearnă între valoarea reală şi nonvaloare, pentru ca aceste licee să îşi redobîndească identitatea atît instituţională, cît şi spirituală“, a spus Mariana Ionescu, directorul Colegiului Naţional „Andrei Şaguna“.
„Educaţia nu mai este condusă în acest moment“
Directorii marilor colegii din România doresc ca reforma învăţămîntului să ţină cont şi de experienţa unor licee cu vechime, dar susţin că legea este prea ermetică, iar ministerul nu va ţine cont de sugestiile lor. „Prin astfel de întîlniri, reuşim să ne cunoaştem mai bine între noi, ca directori de unităţi şcolare renumite, şi pentru schimburi de experienţă. Un alt scop al întîlnirii noastre a fost acela de a discuta măsura în care putem aduce amendamente şi a ne impune ideile şi schimbările pe care dorim le aplicăm legii, dat fiind ermetismul care planează în jurul legilor educaţiei. Noi dorim schimbarea unor puncte din aceste legi, vom discuta despre acestea. Dar nu ne punem mari speranţe în a obţine înţelegere de la Ministerul Educaţiei, din păcate învăţămînul românesc este într-o pronunţată stare de instabilitate. Senzaţia noastră este că educaţia, cel puţin, nu mai este condusă în acest moment. Recursul la tradiţie pe care încercăm să îl face acum, poate că ar fi o speranţă de redresare a învăţămîntului românesc“, a spus George Cazacu, directorul Colegiului Naţional „Sf. Sava“ Bucureşti, fondatorul Alianţei.
Premiu pentru prof. Solomon Marcus
În cadrul adunării generale din week-end de la Braşov au fost admise în alianţă alte şapte colegii din ţară şi a fost anunţat laureatul premiului Lykeion prin care Alianţa recompensează moral şi material promotori ai unor activităţi ştiinţifice, culturale, economice şi administrative importante. Astfel, în acest an, directorul alianţei a anunţat că premiul va fi acordat prof. Solomon Marcus, care va primi distincţia în cadrul unei manifestări publice cu caracter festiv, ce va fi anunţată ulterior. Profesorul Solomon Marcus este un important gînditor contemporan, matematician de formaţie. Întreaga sa operă este o pledoarie pentru frumuseţea matematicii. Este membru titular al Academiei Române şi profesor consultant al Universităţii din Bucureşti. Este recunoscut ca unul dintre iniţiatorii lingvisticii matematice şi poeticii matematice. A fost ales în comitetele editoriale ale cîtorva zeci de reviste naţionale şi internaţionale, printre care International Journal of Computer Mathematics, Fundamenta Informaticae, Foundations of Computing and Decision Sciences, Poetics Today. Peste o mie de autori au citat lucrările sale.

de: Manuela Negulescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu