marți, 1 decembrie 2009

1 Decembrie: ROMÂNIA PE BUNE începe cu ŞCOALA PE BUNE!









ROMÂNIA PE BUNE începe cu ŞCOALA PE BUNE
Invitaţie la Crearea unui Viitor Posibil, prin Iniţierea Procesului de
Transformare a Şcolii ca Sistem în România

Mesaj Adresat celei de-a 2-a Conferinţei Anuale
"Project Romania 2020: What We Can Do for Romania in The Next Decade"
Boston, 4-6 decembrie 2009
motto: "Comunismul este societatea care garantează prostia ca încremenire în proiect"
Gabriel Liiceanu, Despre limită

Distinşi reprezentanţi ai studenţilor şi tinerilor profesionişti români, participanţi la Conferinţa "Proiect România 2020",
Rostul mesajului meu este de a vă invita să sprijiniţi iniţierea procesului de transformare profundă a Şcolii ca sistem în România cu toată energia pozitivă pe care o puteţi genera, şi cu întreaga "putere smart" (Joseph S. Nye Jr.) pe care o puteţi pune în slujba acestui proiect. Motivul pentru care vă adresez această invitaţie: în opinia mea, Educaţia este, de departe, proiectul public numărul 1 în România în următorii 10-20 de ani. Miza istorică este succesul sau eşecul României în condiţiile generate de dobândirea, la 1 ianuarie 2007, a statutului de ţară membră a Uniunii Europene, iar focalizarea complexă şi de lungă durată a ţării noastre pe transformarea profundă a Educaţiei pe toate palierele sale, într-o manieră fără precedent până în acest moment – incomparabilă cu oricare dintre schimbările ori corecţiile din zona publică la care suntem martori – reprezintă condiţia critică de succes a noii Românii Europene.

În sprijinul invitaţiei pe care v-o adresez pun textul transmis Conferinţei. În el, formulez argumentul nevoii de transformare a Şcolii ca sistem în România, accentuez faptul că proiectul în sine este, înainte de orice, unul de leadership transformaţional, şi ilustrez modalităţi posibile de acţiune prin trei proiecte transformaţionale, pe care le-am iniţiat recent.

Acum ştiu foarte bine două lucruri, pe care vă cer îngăduinţa să vi le împărtăşesc, spre reflecţie şi acţiune:

Şcoala pe Bune înseamnă, în fapt, ieşirea României din mediocritate.
România pe Bune începe cu Şcoala pe Bune.
Mulţumesc cu gratitudine drei Alina Popescu, Harvard '13, pentru rolul său special în transmiterea acestui mesaj. Vă mulţumesc, de asemenea, tuturor pentru răgazul acordat mesajului meu şi vă transmit un gând bun, cu preţuire!
La Mulţi Ani 2010!
M. S.
Bucureşti, 1 Decembrie 2009

Un comentariu:

  1. Mii de multumiri pentru onoarea de a ne trimite un mesaj atat de special, alaturi de prezentarea detaliata a intregului proiect “Scoala pe bune”! Cu o asemenea sursa de inspiratie, ideile tinerilor participanti vor avea mai multa culoare, profunzime si impact social.
    Iti multumim pentru valoroasa contributie la reusita conferintei,
    Alina Popescu

    RăspundețiȘtergere