joi, 3 ianuarie 2013

SCRISOARE DESCHISĂ: primului-ministru al Guvernului României și ministrului EducațieiTO-DO

dr. ing. mat. MARIAN STAŞ, MPA
coordonator, Programul educaţional “Liderii Mileniului Trei”


Domnule prim-ministru Victor Ponta,
Domnule ministru Remus Pricopie,

Acum cunosc, formal, numele dumneavoastră. Aparțineți politic Uniunii Social-Liberale, în virtutea scorului istoric pe care USL l-a obținut la alegerile din 9 decembrie 2012. Eu însumi v-am votat, așa încât contractul nostru este cât se poate de solid, în ceea ce mă privește. Vă felicit și vă urez succes în proiectele pe care aveți a le pune în fapt în ciclul politic 2012-2016.
Acum e rândul dumneavoastră.
Iată rostul scrisorii mele deschise.
În 1946, la Cluj, Lucrețiu Pătrășcanu a spus[1]: “Înainte de a fi comunist, sunt român”.
Mutatis mutandis[2], poziționarea mea în raport cu dumneavoastră pornește de la acest enunț: “Înainte de orice afiliere ori simpatie politică, mie îmi pasă de Educația din România cum nu vă puteți închipui”.
În virtutea enunțului anterior, lista to-do[3] pe care eu v-o leg de suflet are un singur punct, care sună așa:

  • FACEȚI ISTORIE! Puneți capăt paradigmei comuniste în Educație și deschideți calea transformării de sistem a Școlii, în acord cu cerințele strategice ale României!

Starea de fapt actuală este inacceptabilă – în primul rând în educația preuniversitară. La peste douăzeci de ani de la căderea formală a comunismului în România sistemul educațional preuniversitar este anacronic, ineficient, depășit de mult timp de realitatea pe care o trăim acum. Și această stare de fapt nu mai poate continua.
Vă cer să acționați strategic, hotărât, profesionist, fără jumătăți de măsură, punând mai presus de orice interesul Școlii și al României.
Fără “da, DAR…”
Fără “NU se poate, NU e timpul…”.
Fără “succesuri” și fără eșece”.
Fără “almanahe” și fără testuri”.
Cu FOND și cu FORMĂ. Cu FORMĂ și cu FOND.
Pentru că Educaţia este, de departe, proiectul public numărul 1 în România în următorii 10-20 de ani. Pentru că miza istorică este succesul sau eşecul României în condiţiile generate de dobândirea, la 1 ianuarie 2007, a statutului de ţară membră a Uniunii Europene, iar focalizarea complexă şi de lungă durată a ţării noastre pe transformarea profundă a Educaţiei pe toate palierele sale, într-o manieră fără precedent până în acest moment – incomparabilă cu oricare dintre schimbările ori corecţiile din zona publică la care suntem martori – reprezintă condiţia critică de succes a noii Românii Europene.
Vă ofer trei valenţe fundamentale, care susţin fără echivoc rațiunea votului meu pentru dumneavoastră:
Valenţa istorică. Acum, în esenţa sa, Şcoala funcţionează conform unui model depășit, profund inadecvat timpului prezent şi celui viitor. A treia mare transformare a Şcolii româneşti moderne, după cea articulată de Spiru Haret în anii 1890-1900 şi după reforma comunistă din 1948, încă nu a avut loc.
Valenţa socială. Subsistemul public principal pentru schimbarea infrastructurii mentale a societăţii este Educaţia. Acum România are nevoie, urgent, de schimbarea infrastructurii sale mentale în acord cu schimbările generate de aderarea la Uniunea Europeană – prin urmare, Educaţia devine proiectul său public numărul 1.
Valenţa economică. Investiţia în educaţie este profitabilă. Rata de rentabilitate a investiţiei în educaţie se situează între 5-30%, conform statisticilor O.E.C.D.


Domnule prim-ministru Victor Ponta,
Domnule ministru Remus Pricopie,

Schimbarea adaptivă a Educaţiei este un proiect deschis, perfect fezabil. El nu este o ameninţare. Există profesionişti ai educaţiei care îl ştiu, îl vor şi îl susţin, punând la dispoziţie expertize pe dimensiuni multiple: educaţie non-formală; educaţia adulţilor; training şi consultanţă; experienţă internaţională; managementul schimbării; leadership adaptiv, real, transformațional. În ceea ce mă priveşte, eu vă stau la dispoziţie necondiţionat.
Transformarea Şcolii ca sistem este cel mai important proiect public al României în deceniul 2012-2022. El consfinţeşte, strategic, închiderea capitolului istoriei moderne a ţării noastre început după 1945 şi angajarea autentică pe calea deschisă de momentul 1 ianuarie 2007. Schimbarea adaptivă a Educaţiei constituie un exerciţiu profund de învăţare colectivă la scara întregii societăţi, fundamentat pe încredere, onestitate, competenţă, performanţă şi curaj, gândit să genereze câştiguri ireversibile – pe termen scurt, mediu şi lung – pentru toţi actorii individuali şi instituţionali implicaţi în punerea sa în fapt. Timpul va proba.

Puteți începe acest exercițiu de leadership de aici:

În paralel, date fiind importanţa excepţională şi gravitatea istorică a momentului în care ne aflăm, vă invit să meditați la sensul poeziei Noi vrem pământ scrisă de George Coșbuc, text pe care îl găsiți aici:

Pentru a conştientiza poziţia în care vă aflaţi - stare de fapt consfinţită contractual prin votul pe care eu vi l-am acordat deliberat, conştient la 9 decembrie 2012 - vă reţin atenţia asupra următoarelor versuri:

Să nu dea Dumnezeu cel sfânt,
Să vrem noi sânge, nu pământ!
Când nu vom mai putea răbda,
Când foamea ne va răscula,
Hristoşi să fiţi, nu veţi scăpa
Nici în mormânt!”

La Mulți Ani!

3 ianuarie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu