joi, 7 ianuarie 2010

Andreea Ofiţeru, în "Adevărul": Premii pentru aşii României din universităţile străine


Premii pentru aşii României din universităţile străine

Trei tineri care învaţă la Princeton, Harvard şi Oxford au fost aleşi aseară studenţii anului 2009. Eleganţi şi relaxaţi, tinerii au explicat la festivitatea de premiere de ce au părăsit România şi au povestit despre sistemele în care ei învaţă.

Aproape o sută de studenţi de la universităţi din toată lumea s-au strâns aseară la Hotelul Marriott din Capitală pentru prima gală dedicată lor. Trei dintre studenţi au fost recompensaţi de către Liga Studenţilor Români din Străinătate cu premii simbolice prin care li se recunosc meritele de la universităţile lor de adopţie.

Marele Premiu a fost acordat lui Theodor Braşoveanu, care studiază fizica la Universitatea din Vanderbilt, statul Nashville, SUA. „În România cercetarea nu este încurajată, acum câţiva ani eram mai optimist, dar acum nu cred că m-aş m-ai întoarce", a spus Andrei.

Corina Tarniţă a fost aleasă Studentul Anului din America de Nord. Este pasionată de matematică, motiv pentru care a decis să-şi continue studiile la Harvard, unde a fost admisă cu bursă. În prezent este doctorand în matematică şi pentru următorii trei ani va fi membru în Harvard Society Fellow, o organizaţie în care sunt primiţi cei mai buni studenţi de la Harvard.
„Eu am fost olimpică, ceea ce a contat foarte mult la admiterea mea. Atunci când am aplicat era o tendinţă generală printre elevi să plece la studii în străinătate", a spus Corina. Despre sistemul românesc, Corina afirmă că nu se pune deloc preţ pe cercetare.

Andrei Ilie este Studentul European al Anului. A fost admis la Oxford, Marea Britanie. „Am ales sistemul englezesc pentru că îţi oferă o pregătire integrativă şi acolo poţi să alegi singur în ce laborator să cercetezi", a spus Andrei.

http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Cei_mai_buni_studenti_romani_din_strainatate_0_184782138.html

http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Premii_pentru_studentii_romani_de_peste_hotare_0_184182154.html


"Mergem înainte, dar cu gândul spre casă"

Absolvent de Stanford, Sebastian Burduja va urma din toamna aceasta simultan două mastere la Harvard. Tânărul zice că în 2011 se va întoarce în ţară. Sebastian zice că îl ambiţionează spiritul american de competiţie, că-l motivează să fie mai bun, dar că, la finalul perioadei de formare, se va întoarce acasă.
Sebastian Burduja este preşedintele Ligii Studenţilor Români în Străinătate. În prezent el este masterand la Universitatea Harvard.

http://www.adevarul.ro/actualitate/social/Mergem_inainte-dar_cu_gandul_spre_casa_0_185381704.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu