joi, 7 ianuarie 2010

Corina Tarniţă, Harvard Ph.D., în "Adevărul": "În România aş fi fost o profesoară frustrată"














„În România aş fi fost o profesoară frustrată“

Corina Tarniţă, Andrei Ilie şi Theodor Braşoveanu, cei mai buni studenţi români din străinătate, spun că nu s-ar întoarce în România. Şcoală serioasă, perspective pe piaţa muncii şi un trai civilizat. Trei motive pentru care tinerii cercetători, premiaţi în România, au ales Occidentul.
Harvard, Oxford, Princeton. Trei universităţi de top la care studenţii din orice punct al Globului visează să ajungă. Pentru Corina Tarniţă, 27 de ani, Andrei Ilie, 23 de ani, şi Theodor Braşoveanu, 26 de ani, visul a devenit realitate.

Frumoasă şi deşteaptă

Ai zice că frumuseţea nu face casă bună cu deşteptăciunea. Că cine are creier nu are fizic şi viceversa. Eroare! Nu are faţă de tocilară şi nici ochelarii cât fundul de borcan. Este înaltă, subţire, cu o siluetă învăluită în satin roşu aşa cum stă bine la o gală de premiere. Părul bogat şi negru o califică mai degrabă pentru un top-model şi nicidecum pentru o doctorandă în matematici la Harvard - SUA.

CV IMPRESIONANT

Corina Tarniţă are 27 de ani şi un CV impresionant. Miercuri, ea a fost desemnată cel mai bun student român din America de Nord de către Liga Studenţilor Români în Străinătate (LSRS).

„Am făcut facultatea la Harvard. Apoi, masteratul şi acum, doctoratul. Parcă sunt în universitate dintotdeauna", a spus proaspăta premiantă. Îi place în America. Să facă cercetare, să publice în reviste de prestigiu şi să câştige granturi. Îi este dor de România şi urmăreşte cu atenţie tot ce se întâmplă în ţară. S-ar întoarce? Nici vorbă!

„Pentru ce să mă întorc? În România aş fi ajuns o profesoară frustrată. Sau unul dintre cei 15.000 de dascăli concediaţi acum de Guvern pentru că nu sunt bani pentru învăţământ", explică tânăra.

I-ar fi plăcut de pildă să lucreze la Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti. Ştie însă că nu ar putea trăi cu banii pe care i-ar câştiga şi nu vede ce ar putea face într-o Românie lipsită de oportunităţi pentru tinerii supradotaţi. Aşa că mai bine stă în State şi-şi face un viitor pentru care a muncit din greu. Pentru că în SUA se pune preţ pe ştiinţă, contează dacă eşti un individ capabil sau nu.

„În următorii trei ani o să fiu în Harvard Society of Fellow, o organizaţie foarte veche care admite anual numai 10 membri. În fiecare săptămână ne întâlnim, la cină sau prânz, e un fel de club", spune Corina. În ţară vine doar o dată pe an, iarna, pentru a-şi vedea părinţii şi prietenii.

Îi mulţumeşte unei profesoare de la Craiova

La Harvard a ajuns după ce a terminat Colegiul „Fraţii Buzeşti" din Craiova. Spune că a vrut să urmeze Harvardul pentru că instituţia de învăţământ superior este una de prestigiu pentru profilul pe care voia să-l studieze. „Dacă aş fi rămas în România, aş fi fost tristă şi neîmplinită şi cu siguranţă nu m-aş fi ocupat de cercetare. Eu sunt foarte pasionată de cercetarea mea în matematică şi în America mi se oferă posibilitatea de a o face la cel mai înalt nivel", a declarat tânăra. Pentru performanţa ei de astăzi Corina îi este recunoscătoare Dianei Horaţiu, profesoara de matematică din liceu. „Era un cadru didactic foarte bine pregătit, care m-a antrenat pentru performanţă. A fost un model pentru mine", a mărturisit ea.


http://adevarul.ro/actualitate/eveniment/In_Romania_as_fi_fost_o_profesoara_frustrata_0_185382037.html?utm_term=nl-link&utm_source=nl-general&utm_content=320891%40codecs.ro&utm_medium=newsletter&utm_campaign=Adevarul-Newsletter-20100107

Un comentariu:

  1. Fata are dreptate. Sa ramana acolo este cea mai buna alegere pentru viata ei profesionala si personala. Daca nu ai motivatie si satisfactia muncii ajungi, incet-incet, sa devii un frustrat... Pacat ca oamenii tineri si valorosi se duc si nimeni nu ia masuri ca acet fenomen sa fie oprit...

    RăspundețiȘtergere