duminică, 17 ianuarie 2010

Andrei Marga, în "Adevărul": "Universităţile din ţară, cele mai corupte din UE"









ARACIS: Starea Calității în Învățământul Superior. Barometrul Calității 2009 (Rezumat)

http://www.aracis.ro/fileadmin/ARACIS/Comunicate_Media/Romana_-_Interior.pdf




















Andrei Marga: „Universităţile din ţară, cele mai corupte din UE“

Fostul ministru al Educaţiei vorbeşte de vânzarea examenelor şi de politicienii-profesori. Hibele învăţământului superior din România, arătate de Andrei Marga, completează concluziile Barometrului Calităţii 2009, potrivit căruia facultăţile româneşti sunt corijente în Europa.


http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Andrei_Marga-_-Universitatile_din_tara-cele_mai_corupte_din_UE_0_190181549.html






Ştefan Vlaston: "Ce nu spune recentul raport ARACIS"

A aparut zilele acestea un raport al ARACIS (Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior), intitulat “Barometrul Calitatii 2009”. Desi, “La nivel european, in contextul implementarii Procesului Bologna, invatamantul superior din Romania se bucura de aprecieri pozitive si de o imagine buna”, “Universitatile romanesti nu numai ca nu se afla in niciuna din clasificarile europene sau globale ale celor mai bune institutii de invatamant superior, dar nu se afla nici in topul primelor 5 destinatii de studii pentru studentii niciunei tari europene”.

Aceasta este aprecierea de inceput a Barometrului.

Tot pentru contextualizare sa adaugam si aprecierile Comisiei Miclea: Invatamantul romanesc este “este ineficient, nerelevant, inechitabil si de slaba calitate”, “Nepotismul, clonarea imposturii pe criterii de „gasca”, coruptia sunt fenomene comune in universitatile romanesti”, “Cu exceptia unor insule izolate de excelenta, datorate mai degraba meritelor personale decat politicilor institutionale, calitatea personalului de predare si cercetare din universitati este la un nivel foarte scazut”.

In lumina acestor aprecieri si a faptului, devenit perceptie comuna, ca universitatile de stat sau private sunt, in prea mare masura, “fabrici” de diplome, profitand de naivitatea studentilor si de lipsa de exigenta a angajatorilor, sa urmarim ce vrea sa ne spuna Barometrul, insistand pe ce nu vrea sa spuna.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-6820205-nu-spune-recentul-raport-aracis.htm

Un comentariu: