Din nou, despre Bacalaureatul Internaţional în învăţământul public din România
– Scrisoare deschisă, adresată ministrului Educaţiei,
Cercetării, Tineretului şi Sportului –
I. Faptele publice (2007-2011)
Cu siguranţă, ele vă sunt prea bine cunoscute. Vi le-am readus oficial la cunoştinţă atât dumnevoastră, cât şi doamnei secretar de stat Oana Badea, cel mai recent în data de 20 iunie. Iată-le, detaliate pe categorii, pentru rigoarea mesajului meu:
1. Obţinerea, la 15 iunie 2009, de către Colegiul Naţional "Barbu Ştirbei" din Călăraşi, a autorizării pentru a oferi Programul de Diplomă (www.ibo.org/diploma); ca încununare a unui proces complex demarat în 2007,
liceul călărăşean este prima şcoală publică din România acreditată IB – un succes excepţional, ce probează dăruirea şi profesionalismul personalului didactic al acestei şcoli, succes devenit posibil printr-un onorant proiect de responsabilitate socială susţinut de compania Tenaris Silcotub.
Acesta este certificatul de autorizare:
2. Creşterea măsurabilă a interesului faţă de programele IB în şcolile publice, concretizată prin depunerea de aplicaţii în vederea acreditării (Râmnicu-Vâlcea, 2008; Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân"; Ploieşti, 2009-2010: Colegiul Naţional "Nichita Stănescu" – proiect de responsabilitate socială susţinut de Coca-Cola HBC) sau prin iniţierea unor programe complexe, compatibile IB, de dezvoltare profesională a personalului didactic (Galaţi, 2010-2011: Colegiul Tehnic "Aurel Vlaicu"; Liceul Teoretic "Emil Racoviţă"; Colegiul Naţional "Al. I. Cuza" - proiect de responsabilitate socială susţinut de ArcelorMittal Foundation; este un succes deosebit al comunităţii gălăţene în ansamblul său)
3. Existenţa, în diferite variante anterioare ale Legii Educaţiei Naţionale (forma înaintată de M.E.C.T.S. şi aprobată de Guvernul României – 12 aprilie 2010; forma aprobată de Camera Deputaţilor din Parlamentul României – 19 mai 2010; forma iniţială pe care Guvernul României a decis asumarea răspunderii asupra Legii Educaţiei Naţionale – 12 octombrie 2010), a următorului articol referitor la introducerea programelor IB în şcolile de stat din România:
"Art. 20. […]
(3) Absolvenții clasei a X-a pot urma programul de diplomă al Bacalaureatului Internaţional, în conformitate cu metodologia Organizaţiei Bacalaureatului Internaţional, cu asumarea costurilor corespunzătoare. Diploma obţinută în urma promovării Bacalaureatului Internaţional este recunoscută şi conferă aceleaşi drepturi cu diploma obţinută în urma promovării examenului naţional de bacalaureat.
[...] "
În mod cu totul regretabil şi de neacceptat, decidenţii politici au eliminat prevederea din forma finală a Legii Educaţiei Naţionale, promulgată de Preşedintele României în data de 4 ianuarie 2011.
4. Existenţa, în Legea 1 / 2011, a unor prevederi importante care permit pilotarea alternativei educaţionale IB în unităţile de învăţământ de stat, astfel:
§ Art. 26 – privind funcţionarea unităţilor-pilot, experimentale şi de aplicaţie
§ Art. 59 – privind iniţierea şi organizarea alternativelor educaţionale
§ Art. 62 – privind înfiinţarea consorţiilor şcolare
5. Prezenţa constantă, în spaţiul public, a subiectului introducerii programelor IB în învăţământul public din România - de exemplu:
§
www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/bacul-international-poarta-spre-universitati-prestigioase-182555.html§
www.bacalaureat-2010.ro/2010/05/diplome-de-bacalaureat-international-din-2010/§
www.observatorcl.info/viitorul-bacalaureat-international-organizat-de-barbu-stirbei-nu-e-recunoscut-chiar-de-tara-noastra§
www.viata-libera.ro/articol-Bacalaureat_International_2.html§
www.cchbcjobs.ro/cariere/facem-diferenta/proiecte-pentru-studenti/bacalaureatul-international§
www.adevarul.ro/locale/oradea/oradea-adevarul_de_seara-bacalaureat-santier-bihor-voluntariat_0_360564345.html§
http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-dezvoltare-profesionala-International-Baccalaureate_0_493750866.html0_493750866.html§
http://www.petitieonline.ro/petitie/si_elevii_romani_merita_un_bacalaureat_international_-p41167046.html6. Declaraţiile politice publice în sprijinul introducerii acestei alternative educaţionale în învăţământul de stat din România – inclusiv una aparţinându-vă chiar dumneavoastră; iată-le:
Domnul deputat Eugen Nicolăescu – PNL
"Deputatul de Călăraşi Eugen Nicolăescu anunţă că va face demersuri la Ministerul Educaţiei pentru schimbarea legislaţiei în acest sens.
O anomalie legislativă a sistemului educaţional din România a fost descoperită de Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei” din municipiul Călăraşi, singura unitate de învăţământ din ţară acreditată să organizeze bacalaureat internaţional. Deputatul de Călăraşi Eugen Nicolăescu a adus în atenţia publică această problemă, zilele trecute, într-o conferinţă de presă, ocazie cu care a făcut un apel către conducerea Ministerului Educaţiei. „Doresc să fac un apel la Ministerul Educaţiei în sensul de a trece în legislaţie recunoaşterea Bacalaureatului internaţional şi în România. Deci, cel care se obţine în România să se recunoască şi în România. Este o anomalie astăzi. Bacalaureatul obţinut în alte 100 de ţări se recunoaşte în România, dar cel care se obţine aici nu se recunoaşte”, a explicat deputatul PNL al Colegiului uninominal nr. 1 Călăraşi. Fostul ministru a mai declarat că a avut o discuţie cu conducerea Colegiului Naţional „Barbu Ştirbei” şi că va iniţia un demers în acest sens, mai ales că în acest moment se lucrează la noile legi ale educaţiei. „În consecinţă, am avut o discuţie cu conducerea Colegiului Naţional „Barbu Ştirbei” pentru că am vrut să înţeleg foarte bine despre ce este vorba, şi după o asemenea discuţie trebuie făcut un singur demers. O voi contacta pe doamna ministru Andronescu în perioada următoare, mai ales că legile învăţământului vor intra într-o dezbatere publică. Vom veni şi noi cu această temă. Şi anume, ca în legea referitoare la învăţământul preuniversitar să fie introdus şi o prevedere privind Bacalaureatul internaţional”, a încheiat Eugen Nicolăescu. În data de 15 iunie 2009, Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei” a primit din partea organizaţiei International Baccalaureate certificatul de autorizare ce îi conferă dreptul de a oferi alternativa educaţională „Diploma Programme”. Aceasta reprezintă un curriculum cu durata de doi ani, echivalent al claselor a XI-a şi a XII-a, care se finalizează cu un bacalaureat internaţional."
(Observator de Călăraşi – 8 august 2009;
http://www.observatorcl.info/viitorul-bacalaureat-international-organizat-de-barbu-stirbei-nu-e-recunoscut-chiar-de-tara-noastra)
Doamna deputat Maria Stavrositu – PDL
"Declaraţia mea de astăzi vine să susţină introducerea bacalaureatului internaţional. Suntem cu toţii conştienţi de faptul că studiile în străinătate oferă nenumărate oportunităţi tinerilor români. Actualmente, în România sunt câteva unităţi particulare de învăţământ preuniversitar care organizează bacalaureat internaţional încă din anul 2006.
Consider că este mai mult decât oportun ca toate instituţiile publice de învăţământ din România să organizeze acest tip de bacalaureat ce, pe lângă şansa oferită absolvenţilor de a se înscrie la universităţi internaţionale, dă posibilitatea ţării noastre să se conecteze la sistemele educaţionale internaţionale şi să faciliteze un interschimb benefic între culturile lumii.
Gradul crescut de participare a tinerilor la târgurile universitare ce promovează oferte de studii în Europa şi în Statele Unite ale Americii ne demonstrează că din ce în ce mai mulţi tineri din România sunt interesaţi să acceseze universităţi din străinătate. În această manieră, sistemele de învăţământ din Europa devin compatibile între ele, condiţie sine qua non pentru dezvoltarea armonioasă a fiecărui stat în parte.
Integrarea europeană nu este un exerciţiu de fantezie, ci o încercare menită a oferi o securitate şi stabilitate durabile pentru toate statele Europei. Procesul european reprezintă o chestiune de capacitate şi de cultură, dar şi capacitatea fiecărui stat de a transfera reciproc, printre altele, propriul model şi paradigmă educaţională.
Bacalaureatul internaţional (The International Baccalaureate - IB) reprezintă o provocare pentru elevii din România. Avantajele aduse sunt multiple, însă cel mai important este faptul că este recunoscut în aproape toate ţările lumii. Este extrem de folositor pentru cei care doresc să urmeze cursurile unei universităţi în afara ţării.
Elevii din ciclul superior de liceu pot urma Programul de Diplomă Bacalaureat Internaţional, în conformitate cu metodologia Organizaţiei Bacalaureat Internaţional (BI). Diploma obţinută prin această alternativă educaţională este echivalentă cu diploma obţinută în urma susţinerii examenului naţional de bacalaureat.
Introducerea acestei alternative reprezintă, fără îndoială, un pas înainte pentru sistemul de educaţie din România. Realizarea reformei şi modernizării învăţământului pe baza principiilor europene impun, printre altele, o largă deschidere spre învăţământul internaţional. ²
(Declaraţie politică, şedinţa Camerei Deputaţior din 13 aprilie 2010;
http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma?ids=6799&idl=1)
Domnul Daniel Funeriu – ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului "Ministrul Educaţiei a spus că elevii care vor susţine examenul de Bacalaureat Internaţional, acesta va fi recunoscut. Chiar dacă nu este cuprins în legea de bază, Bac-ul Internaţional va fi reglementat prin normele pentru lege."
(răspuns la întrebarea adresată de jurnalista Andreea Ofiţeru;
http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/legea_educatiei-schimbari-elevi_0_403160055.html%20%20-%20 - 5 ianuarie 2011)
7. Propunerile transmise M.E.C.T.S., la solicitarea dumneavoastră. În urma procesului de consultare cu organizaţiile neguvernamentale active în educaţie, pe care dumneavoastră l-aţi iniţiat în luna martie a.c., pe baza protocolului de parteneriat semnat şi ştampilat de părţile interesate, la data de 15 aprilie am înaintat propuneri specifice privind alternativa educaţională IB, pe care le-am inclus în Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor din învăţământul preuniversitar şi, respectiv, Regulamentul de organizare şi funcţionare a învăţământului alternativ preuniversitar de stat şi particular din România.
Cu neplăcută supriză şi părere de rău, am constatat că niciuna (NICIUNA!...) din propunerile formulate nu a fost reţinută în documentele postate pe site-ul M.E.C.T.S. la data de 6 iunie a.c. (
http://www.edu.ro/index.php/articles/c966/)
II. Răspunsul M.E.C.T.S.: 13 iulie 2011Iată-l mai jos, reprodus întocmai. Semnează: doamna director general Liliana Preoteasa; doamna director Tania Mihaela Sandu; domnul inspector general Gheorghe Felea.
Cu alte cuvinte, mai pe scurt:
nu, nu şi iar nu!
...Evident, nu-uri justificate "solid", cu argumente "tehnice" pe care, la o lectură onestă şi deschisă autentic spre transformare, nici dumneavoastră înşivă nu le credeţi! Ştiţi mai bine decât mine că puteţi da fără probleme "lumină verde" introducerii alternativei educaţionale IB în şcolile publice din România, şi că programele IB oferă modele foarte valoroase de bune practici educaţionale, pe toată plaja argumentelor de specialitate: curriculum; evaluare; dezvoltarea profesională a personalului didactic; standarde solide; apartenenţa la o comunitate educaţională de clasă, recunoscută la nivel mondial etc.
Şi atunci,
de ce nu? Nu-mi vorbiţi, vă rog, de "inexistenţa bazei legale pentru finanţarea, din bugetul public, a pilotării sau organizării bacalaureatului internaţional", căci nu vă cred deloc!
Tocmai acest lucru vi-l cer, să creaţi baza legală pentru pilotarea şi organizarea bacalaureatului internaţional, deoarece aveţi această prerogativă – dumneavoastră, ca ministru! La limită, acest proiect nici măcar nu trebuie finanţat din bugetul public – slavă-domnului, sunt organizaţii interesate şi dispuse să-şi asume acest lucru!... În paranteză fie spus, actuala formă a articolului 3 (reprodus mai jos) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a învăţământului alternativ preuniversitar de stat şi particular din România (
http://www.edu.ro/index.php/articles/15271) recunoaşte şase alternative educaţionale – păi, vorba binecunoscutului joc de copii: în fond, de ce şase şi nu... şapte?!
"Art.3. (1) În învăţământul preuniversitar sunt recunoscute, la data adoptării prezentului regulament, următoarele alternative educaţionale: Freinet, Montessori, Pedagogia Curativă, Planul Jena, Step by Step, Waldorf.
(2) În condiţiile legii, cu respectarea prevederilor prezentului regulament, se pot organiza şi pot funcţiona alternative educaţionale, altele decât cele menţionate la alin. (1).
(3) Alternativele educaționale autorizate/acreditate se integrează în sistemul naţional de învăţământ şi îşi desfăşoară activitatea în baza unor regulamente proprii, avizate de Comisia Naţională pentru Alternative Educaţionale (C.N.A.E.) şi aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (M.E.C.T.S.).
(4) Oferta educaţională a alternativelor educaționale respectă cerinţele de tratare diferenţiată a copiilor şi tinerilor. Pluralismul educaţional promovează libertatea de opţiune a beneficiarilor primari şi secundari ai educaţiei.
(5) M.E.C.T.S. susţine extinderea şi integrarea învăţământului alternativ preuniversitar de stat şi particular în sistemul naţional de învăţământ, cu respectarea autonomiei organizatorice şi funcţionale a acestuia, în conformitate cu specificul fiecărei alternative educaționale. "
Cu tot respectul profesional pentru cele şase alternative existente deja în învăţământul nostru, nu văd de ce actuala legislaţie secundară n-ar crea ACUM spaţiu de desfăşurare şi programelor IB – şi, în general, oricăror alternative pentru care deja şcolile şi opinia publică manifestă un interes indiscutabil.
III. O conversaţie cu final deschis
Aşadar, revenim:
În condiţiile în care faptele publice prezentate mai sus vorbesc de la sine despre interesul real al şcolilor şi despre deschiderea declarată a unor decidenţi politici importanţi în materia ce face subiectul acestei scrisori deschise,
DE CE VĂ ESTE FRICĂ de introducerea programelor bacalaureatului internaţional în învăţământul public din România, domnule ministru Daniel Funeriu?În condiţiile în care programele IB sunt validate la nivel mondial în peste patruzeci de ani de funcţionare şi sunt recunoscute de 2544 de universităţi din 70 de ţări ale lumii, iar la ora actuală, peste jumătate din cele 3105 şcoli acreditate IB în 140 de ţări aparţin învăţământului de stat, şi în condiţiile în care 0 (zero!... ZERO!...) din cele peste 7000 de şcoli publice din România oferă oricare din aceste programe,
DE CE VĂ ESTE FRICĂ de introducerea programelor bacalaureatului internaţional în învăţământul public din România, domnule ministru Daniel Funeriu?
...Şi, mai ales,
DE CINE VĂ ESTE FRICĂ, domnule ministru Daniel Funeriu?De doamna senator Ecaterina Andronescu?
De domnul senator Mihail Hărdău?
De domnul senator Nicolae Robu?
De domnul deputat Cătălin Croitoru?
De domnul rector Andrei Marga?
Să fim serioşi! Nu se poate să vă fie frică de aceste personalităţi publice, domnule ministru Daniel Funeriu! Cred că este în afara oricărui dubiu că toţi distinşii demnitari menţionaţi anterior, cu dumneavoastră în frunte ca ministru în funcţie al Educaţiei, sunteţi oameni de bună-credinţă şi doriţi cu adevărat binele şcolii româneşti!... Şi nu v-ar trece prin gând o fracţiune secundă că alternativa educaţională a programelor bacalaureatului internaţional poate fi altceva decât o oportunitate reală, prestigioasă, dorită de şcoli, la dispoziţia învăţământului preuniversitar românesc de a-şi depăşi condiţia definită de cei 54% absolvenţi respinşi la examenul naţional de bacalaureat, vara 2011. Nu-i aşa?!...
...Şi, cu siguranţă, nu v-ar trece prin gând o fracţiune de secundă că introducerea programelor bacalaureatului internaţional în învăţământul public din România ar putea fi, de fapt, doar o (altă) afacere necurată, din care personaje veroase, malefice şi-ar "trage" bani... bani adevăraţi... prin întunecate matrapazlâcuri şi tenebroase inginerii financiare... brrrrr!... Nu-i aşa, domnule ministru Daniel Funeriu?
Sau, poate, mă înşel eu şi, cumva, e altfel – e... chiar aşa?!... Spuneţi-mi că nu e adevărat ceea ce tocmai am scris, că e doar un gând părelnic... un vis urât... Nu-i aşa, domnule ministru Daniel Funeriu?!...
În ceea ce mă priveşte, vă asigur că eu voi continua să acţionez public pentru a pune în fapt acest proiect frumos – cu garnitura politică aflată acum la putere, ori cu alta. Până acum, am avut ocazia să discut cu trei tandemuri (am verificat – substantivul e...
foarte neutru:
http://www.webdex.ro/online/dictionar/tandemuri!...) ministeriale, deocamdată toate otova: domnul ministru Cristian Adomniţei şi doamna secretar de stat Zvetlana Preoteasa (2008); doamna ministru Ecaterina Andronescu şi doamna secretar de stat Adriana Pană (2009); domnul ministru Daniel Funeriu şi doamna secretar de stat Oana Badea (2010-2011). Mai devreme sau mai târziu, o legislaţie corect scrisă, cu adevărat pentru elevi, pentru profesori şi pentru şcoli va deschide calea acestei alternative educaţionale incontestabil performante, aşa cum este firesc într-un sistem educaţional normal, nu unul precum cel actual, al nostru, care clamează transformări autentice, dar care, în prea multe puncte încă, este puternic tributar trecutului, riscând un derapaj rapid în formă fără fond (v. Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, şi mulţi alţii). Nu-i bai, vom trece şi peste asta, asa cum ne învaţă Mahatma Gandhi:
"First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win." (
"Prima dată te ignoră, apoi râd de tine, apoi luptă cu tine, iar apoi căştigi")
Cam atât am avut de spus public, despre cum am perceput eu până acum raportarea dumnevaoastră la tema introducerii programelor bacalaureatului internaţional în învăţământul preuniversitar de stat, domnule ministru Daniel Funeriu...
Ah, da!... Mi-am mai adus aminte de un episod relevant al conversaţiei noastre. Sunt convins că vă amintiţi şi dumneavoastră foarte bine faptul că pe 15 februarie 2010, la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri desfăşurate într-un cadru restrâns, de nivel înalt, am primit de la dumneavoastră următorul răspuns,
verbatim (cuvânt cu cuvânt, adică): "
Mr. Staş, you have my word!... Domnule Staş, aveţi cuvântul meu: punem bacul internaţional în lege!..." Eu am interpetat aserţiunea dumneavoastră exclusiv ca pe o recunoaştere a valorii publice a proiectului propus şi, în consecinţă,
aştept să vă onoraţi cuvântul dat – ca om şi ca ministru. Sunt convins că o veţi face, în semn de respect profesional pentru comunităţile educaţionale din Călăraşi, Râmnicu-Vâlcea, Ploieşti, Galaţi (şi, cu siguranţă, şi din alte părţi ale ţării) care doresc şi se pregătesc să ofere elevilor lor programele IB, cât mai repede cu putinţă.
Nu-i aşa, domnule ministru Daniel Funeriu?!...
Marian STAŞ
Harvard Kennedy School
Cambridge, MA
24 iulie 2011