marți, 1 septembrie 2009

1 septembrie - Ioana Ene, pe Ziare.com: "Reformăm sau îngropăm România?"












Praful s-ar putea alege din reforma educatiei, cu binecuvantarea premierului Emil Boc, daca, intr-adevar, Guvernul isi va asuma raspunderea pe Codul Andronescu, dupa cum a anuntat, vicepremierului Dan Nica, dupa sedinta de ieri a Coalitiei.

Mai mare aberatie nici ca s-ar putea.

Codul Andronescu nu respecta decat in mica masura principiile Pactului pentru Educatie semnat de toate partidele, metine un invatamant politizat, centralizat si imbacsit, cosmetizand doar sistemul de testare, inclusiv bacalaureatul.

Codul Andronescu mentine un invatamant excesiv teoretizat, fara alternativa scolilor profesionale, si cu mult prea multe clase obligatorii, 12. Am obliga in continuare elevii sa faca mai multa scoala decat pot sau vor, lipsindu-i de posibilitatea de a invata temeinic o meserie in care sa exceleze apoi.

Si clanurile din invatamantul universitar ar putea sta linistite: nici urma de criterii de performanta in Codul Andronescu, iar incompatibilitatile intre membrii aceleiasi familii s-ar opri la rudenia de gradul 1 si numai in caz de subordonare directa (trocul intre profesori, tu o angajezi pe fiica mea, eu il iau pe baiatul tau, va fi la mare cinste).Si sindicatele ar putea sta linistite: profesorii nu vor fi evaluati anual in functie de rezultatele elevilor si nici numarul de catedre nu se va reduce, pentru ca va ramane la fel de multa materie in inutila.Pentru un asemenea Cod nici nu e nevoie de asumarea raspunderii, pentru ca ar trece oricum ca vantul si ca gandul prin Parlament, ca orice reglementare care nu implica nicio reforma. Ar fi de inteles o astfel de procedura speciala pentru un cod curajos, modern, reformist, care sa deranjeze interesele din sistem, motiv pentru care sa nu poata fi adoptat altfel.


Cumpana lui Emil Boc

Nu i-am "suspectat" niciodata in mod autentic pe premier si PD-L ca si-au facut din reforma educatiei un obiectiv prioritar. Daca ar fi fost asa, inca de la inceput ar fi revendicat acest portofoliu, iar ministrul lor ar fi facut proiectul de reforma pe scheletul Miclea.

In timpul scandalului "Spiru Haret", premierul a dat semne ca intelege macar potentialul electoral al acestei reforme si a anuntat ca Guvernul isi va asuma raspunderea pe un proiect ce va avea la baza principiile elaborate, dupa o munca de trei ani, de comisia Miclea. PSD a contraatacat cu Codul Andronescu facut pe genunchi, in trei saptamani, in fratietate cu sindicatele.

Luni dimineata, dupa declaratia lui Dan Nica, premierul parea ca ar fi capitulat, iar dinspre tabara PD-L, Radu Berceanu lansa mesaje tolerante. Spre seara, Emil Boc s-a revigorat insa din nou declarand ca nu mai sta in aceasta functie pentru a face animatie.

Este foarte probabil ca revigorarea sa-i fi venit de la Cotroceni, caci e greu de crezut ca presedintele Traian Basescu ar fi acceptat cu multa seninatate ingroparea unuia dintre proiectele sale principale de reforma, un proiect, trebuie sa recunoastem, salutar si absolut necesar.

Este insa si ocazia lui Emil Boc de a-si arata vana de om politic puternic, care-si respecta principiile si cuvantul.


Ce s-ar intampla daca ar fi promovate totusi principiile comisiei Miclea?

D-na Andronescu s-ar opune si ar fi revocata pentru ca nu a respectat principiile Pactului pentru Educatie. Iese PSD de la guvernare? Foarte putin probabil si daca totusi iese, ce? Vine motiunea de cenzura? Se poate. Si ce daca? Niciunul dintre parlamentari nu este dispus sa renunte la trei ani de mandat si sa-si asume tocmai acum, in plina criza, cheltuiala unei campanii electorale, asa ca nici gand de criza politica si anticipate. Si nici macar anticipatele n-ar fi mai rele decat o guvernare fara logica, fara principii si antireformista.

Pana la urma, dincolo de calcule electorale si demagogie, aceasta este miza autentica a momentului: in ceasul al XII-lea reformam Romania sau o ingropam?



http://www.ziare.com/Reformam_sau_ingropam_Romaniai-871727.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu