Sistemul educational din Romania are patru caracteristici: este ineficient, nerelevant, inechitabil si de proasta calitate, a declarat, la TV Ziare.com, Daniel Funeriu, vicepresedinte al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza si Elaborarea Politicilor din Domeniile Educatiei si Cercetarii.
"Sistemul de invatamant are patru caracteristici: este ineficient, nerelevant, inechitabil si de proasta calitate acesta este diagnosticul pus de specialistii din comisia prezidentiala", a declarat Daniel Funeriu, pentru TV Ziare.com.
Invatamantul este irelevant deoarece copii invata la scoala lucruri care nu le servesc mai tarziu si este inechitabil, in sensul ca exista diferente enorme intre mediul urban si cel rural, a explicat Funeriu.
Pachetul de legi pentru educatie asumat de Guvern, ca strategie de reforma educationala, prevede obligativitatea invatamantului de zece clase, pentru ca elevii care doresc sa munceasca de la 16 ani sa o poata face si pentru reducerea abandonului scolar, sustine Funeriu.
"Este foarte important sa avem un invatamant obligatoriu pana la 16 ani, pentru ca de la 16 ani poti sa lucrezi. De ce sa tii copii in scoala peste varsta la care pot sa lucreze?", a declarat Funeriu.
Acesta adauga ca cea mai larg deschisa usa privind abandonul scolar este trecerea de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a, pachetul legislativ urmand sa inchida aceasta usa. "Decizia a fost sa ducem scoala mai aproape de elev", a subliniat Funeriu.
In ceea ce priveste numirea directorilor scolari, legislatia prevede depolitizarea acestor functii, sustine Funeriu. Directorii vor fi numiti dintr-un consiliu compus 50% din profesori, 50% din comunitatea locala si de finantator, adica primariile, pentru a elimina ingerintele politice care vin dinspre inspectorat.
Funeriu sustine ca sistemul de evaluare al elevilor este profund modificat, conform pachetului de legi pe educatie, si modul in care a fost prevazut merge tocmai "pe ideea de a separa graul de neghina".
Intrebat de cititorii Ziare.com daca fiica cea mica a presedintelui, Elena Basescu, este un produs al sistemului educational al timpului sau, Funeriu a raspuns:"Eba este un produs al sistemului educational al timpului sau, ca si zeci si sute de alti copii din Romania, cu calitatile si defectele lor", a declarat Funeriu.
The Draft Law addresses the substance of what is needed to bring Romanian education into the European and Global mainstream. Getting it done and implemented will be a huge challenge - but vitally necessary to the future of the nation.
RăspundețiȘtergeresent by Mr. Dan Dimancescu
Honorary Consul of Romania in Boston
www.roconsulboston.com