marți, 22 septembrie 2009

22 septembrie -- Ioana Ene, pe Ziare.com: "De ce trebuie să plece Ecaterina Andronescu "

De ce trebuie să plece Ecaterina Andronescu

Cu o pirueta facuta in extremis Ecaterina Andronescu a reusit din nou sa evite evacuarea din Guvern. Ordinul de epurare politica in scoli si incercarea de a sustrage din Legea Educatiei Nationale doua articole cu incompatibilitati care o priveau direct sunt doua erori care ar fi justitificat pe deplin inlocuirea sa dincolo de orice strategii politice ale PD-L. Aceste doua motive sunt insa doar simptomele evidente ale bolii care o face pe d-na Andronescu incompatibila cu ministerul Educatei in acest moment, cel putin.

D-na Andronescu este intruchiparea antireformisului (garantat Vanghelie). Poate cu bunacredinta si cu sinceritate totala, domnia sa este incapabila sa conceapa necesitatea si caile reformei fara de care invatamantul romanesc se sufoca in mediocritate si irelevanta. Codul Educatiei pe care il concepuse intial era doar o cosmetizare subtire a prevederilor de acum.

A introdus in lege o parte dintre principiile "pachetului Miclea" doar fortata, sub amenintarea demiterii. Chiar si asa a resusit sa salveze partial politizarea sistemului prin atributiile foarte importante pe care le pastreaza inspectorul scolar judetean.

Ei bine, ministrul care ar da foc prevederilor reformiste ar trebui acum sa le puna in practica. De fapt, soarta Legii Educatiei Nationale depinde in mod esential si direct de minister. Acesta trebuie, in primul rand, sa elaboreze normele metodologice de aplicare a legii. Operatiunea poate dura, practic, oricat si chiar poate ajunge sa denatureze unele dintre prevederi.

Dar sa zicem ca apar pana la urma si normele de aplicare. Urmeaza modificarea programelor, care trebuie data pe mana unor oameni deschisi la minte, care sa intelega conceptul reformei, care pune accent pe adaptarea sociala a elevilor, pe abilitatile de comunicare si de folosire a computerului.

Dupa modificarea programelor, daca ea va fi bine facuta, ar trebui sa urmeze curatenia in corpul profesoral care va ramane supradimensionat in raport cu necesarul mult miscorat. Pe ce criterii? Cum si cine ii va pastra pe acei profesori care sa poate uita deceniile de invatamant invechit si sa-i invete pe copii cu metode noi, cu mentalitati noi astfel incat reforma sa fie reala?

In invatamantul universitar trebuie aplicate la sange incompatibilitatile. Cum sa asteptam asta de la un ministru lovit in plin de o astfel de incompatibilitate?

Una pestea alta, in calea aplicarii efective a Legii Educatiei Nationale stau o multime de obstacole si de pericole pe care le poate depasi doar o vointa politica de fier. Iar o asemenea vointa politica nu poate avea decat un om care crede cu toata fiinta lui in necesitatea si principiile reformei.

Ecaterina Andronescu nu este, cu siguranta, acel om, ba dimpotriva, este omul care pune cate obstacole poate in calea reformei. Tot timpul pe care domnia sa il va mai petrece la carma ministerului este un timp pierdut pentru reforma.

Ar fi suficienta inlocuirea Ecaterinei Andronescu pentru ca reforma sa capete o sansa? Are PSD vreun om cu vointa politica reformatoare de neinfrant? Eu nu-l stiu. Asa ca nici plecarea d-nei Andronescu nu este o garantie. Ar fi insa, in mod cert, un semnal de fermitate si vointa politica reformista din partea premierului. Emil Boc nu a dovedit deocamdata nici una, nici alta.

Asa ca, ma tem, in privinta legii educatiei, ce e mai greu de-abia va incepe dupa promulgare, iar sansele ca reforma sa devina din litera pe hartie fapt implinit nu sunt foarte mari.

http://www.ziare.com/actual/opinii/09-22-2009/de-ce-trebuie-sa-plece-ecaterina-andronescu-893456

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu