duminică, 13 septembrie 2009

14 septembrie -- Ioana Ene, pe Ziare.com: Încă un an şcolar nereformatÎncă un an şcolar nereformat


Incepe inca un an scolar nereformat. Elevii se intorc in banci pentru a fi din nou bombardati cu informatii mult prea multe si in majoritate inutile, care sa-i plictiseasca si sa le striveasca si micul interes pentru scoala pe care il mai au, poate. Pentru a fi din nou indopati cu teorie in timp ce sunt privati de cunostinte si depinderi vitale pentru adaptarea lor sociala, pentru supravietuirea intr-o lume complet diferita de cea a anilor '80, nivel la care au ramas programele si metodele din educatia romaneasca.
Or fi fost minunate, dar sunt depasite, precum o masina construita acum 30 de ani, o bijuterie pe atunci, dar care acum nu face decat sa ingreuneaze traficul si sa polueaze mediul. Elevii se intalnesc cu aceiasi profesori in mare majoritate plictisiti, obositi, dezamagiti, plafonati si fara speranta. Asta in ipoteza ca nu sunt si incompetenti, esuati in invatamant pentru ca nu le-a iesit ceva mai banos. Aceiasi profesori care, mintiti in toamna anului trecut, se vad din nou la coada ierarhiei sociale, prin plasarea in jumatatea de jos a grilei salarizarii bugetarilor.Incepe din nou anul scolar sub amenintarea unei greve care, chiar daca nu va deveni fapt implinit, va fi starea de spirit reala a dascalilor.
Si in aceasta toamna, mare parte dintre elevi se intorc in scoli nerenovate, in curs de renovare sau, in orice caz, prost dotate. Da, nu se poate face scoala in secolul al XXI-lea fara calculator, chiar daca asa ceva era perfect posibil acum 20 de ani. Pur si simplu traim alte vremuri, iar scoala romaneasca nu are infrastrctura adaptata lor.Veti spune ca anul acesta exista macar speranta unei reformari a invatamatului, conform legii pe care guvernul urmeaza sa-si asume raspunderea.
Legea este intr-adevar un pas inainte, insa nu unul decisiv cat timp d-na Andronescu pare sa fi reusit sa eludeze, cel putin deocamdata, un principiu fundamental pentru reforma gandita de comisia Miclea: depolitizarea invatamantului. Daca si in varianta finala a legii educatia va ramane sub cotrolul absolut al inspectorilor scolari numiti politic de ministrul Educatiei, ma tem ca mare scofala nu facem.
Pentru ca intr-un invatamant politizat nu are cum sa domine competenta, iar fara competenta nu are cine sa faca reforma programelor si sa-i invete pe copii lucruri cu adevarat utile intr-o maniera care sa-i capteze si sa le fixexe informatia in minte.
Si, dincolo de politizare, cum sa aduci la catedra tineri competenti cat timp le oferi aceleasi salarii de mizerie care transforma munca la catedra intr-un sport extrem de supravietuire si masochist pe deasupra? Si totusi, au fost mariti coeficientii de salarizare de la Parlament, nu cei ai profesorilor.
Degeaba bifam reforma, daca aplicarea ei este practic imposbila, din cauza infrastructurii, a motivarii angajatilor, dar si a lipsei de vointa politica. N-ar fi, de atfel, singura lege ramasa doar pe hartie.
Deocamdata, anul scolar incepe la fel de cenusiu ca de fiecare data.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu